Nakliyat taşınması gereken eşyaların, yük araçlarıyla, bir adresten taşınacak adrese taşıma işine verilen isimdir. Taşıma işlemlerine verilen genel isim olup eş anlamlısı taşımacılık olarak da kullanılmaktadır. Nakil, kelimesinden türemiştir. Hasta nakli, lojistik nakil gibi kelimeleri, günlük yaşantımızda kullanmaktayız. Yük taşımacılığı yapan sektörler de nakliyat olarak adlandırılmaktadır.
Nakliyat ve Taşımacılığın Tarihi:
İnsanoğlunun dünya serüvenine başladığı zamandan bu yana, taşımacılık günlük hayatımızda mevcuttur. Yük hayvanı olarak yaratılan atlar, develer ve eşekler, asırlarca insanoğluna hizmet etmiştir. Ticarette ve taşımacılıkta, at arabaları, en çok kullanılan nakil araçları olmuştur. Çöl sıcaklarına dayanıklı yaratılan develer ise, o zamanın kamyonları durumundaymış.
Daha sonra sanayi devrimiyle, hayat hızlanmaya başlamış ve insanlar gitgide çoğalmaya başlamış. Buna paralel olarak, yük taşımacılığı zorlaşmaya başlamış. Birden çok atın çektiği arabalarla nakliyat yapılmaya başlanmış. Hayvanlarla yapılan nakliyatın revaçta olduğu eski zamanlarda, Hayvanların cinsleri önemli bir hale gelmiştir. Bugün nasıl araba markalarına göre kalite belirleniyorsa, o gün içinde, yük taşıma kapasitesine göre hayvanlar değerleniyordu.
Otomobil ve Kamyonun İcadından Sonra Nakliyat:
1789 yılında Fransız mühendis topçu yüzbaşısı Fardler Nicholas Joseph Cugnot, kendi başına hareket eden bir araç üretti. Ancak içten yanmalı motorla çalışan ilk aracı, Alman mühendis Karlz Benz, 1885 yılında üretti. İlk kamyon türü taşımacılığı 1870 yılında Jon Yule tarafından üretilmiştir. 60 sterline 400 işçiyle taşıyacağı yükü, 10 sterline mal ettiği gemiden bozma, buharlı motorla çalışan kamyonla yapmıştır.
Böylece kamyonların, piyasadaki rolü ortaya çıkmıştır. Bu icatla nakliyat tarihi büyük bir adım atmıştır. Kamyonların büyük yükleri, kısa zamanda taşıması keşfedildikten sonra, büyük firmalar harekete geçerek, kamyonları geliştirmeye başlamışlardır. Böylece nakliyat sektörü büyük bir hız kazanarak, günümüze gelmiştir.
Nakliyat İşinde Kamyon ve Trenlerin Faydası:
Hayvanlarla nakliyat yapan ülkeler, bunun cezasını Dünya Savaşı'nda çekmişlerdir. Savaşı kazanan ülkeler, tren ve Kamyonlarla, binlerce işçi ve yük hayvanıyla çekilecek yükü, kısa zamanda cephelere taşıdılar. Kamyonun icadıyla, onlarca ton yük kısa zamanda, taşınmaya başlamıştır. Yük hayvanlarının ve insanların günlerce taşıyacağı yükü birkaç saatte taşıyarak, nakliyat tarihinde büyük bir devrim oluşturdular. Trenlerin icadı ile yüzlerce ton yük, birkaç saat içerisinde taşınabilmektedir.